Voorleesvisite
Kinderen die een taalachterstand hebben of thuis een andere taal spreken hebben veel profijt van de Voorleesvisite. Tijdens het voorlezen horen kinderen nieuwe woorden en leren de betekenis. Kinderen die worden voorgelezen leren hierdoor per jaar 1000 woorden meer dan kinderen die niet worden voorgelezen.

De Voorleesvisite richt zich op het stimuleren van taal voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Hiervoor komt er elke week bij het gezin thuis een vrijwilliger voorlezen. Tijdens dit wekelijks bezoek van een uur neemt de vrijwilliger veel (prenten)boeken mee waaruit op een interactieve manier wordt voorgelezen. Ouders zien de positieve werking van het voorlezen aan hun kinderen waarbij het leesplezier heel belangrijk is en worden hierin nadrukkelijk betrokken. De voorleesvrijwilliger vertelt waarom voorlezen belangrijk is maar ook hoe men geschikte boeken uitzoekt.
Ouders ervaren op deze manier hoe leuk het is om aan je kinderen voor te lezen, dat écht iedereen het kan en dat het voor de taalontwikkeling van hun kinderen van groot belang is. Ouders krijgen tips om het voorlezen daarna zelf over te nemen en op die manier boeken en taal een blijvende plek te geven in het dagelijkse leven. Hierdoor kunnen ouders zelf de taalontwikkeling en het leesplezier van hun kinderen stimuleren – op hun eigen manier.
Wil je meedoen als gezin of als voorlezer of misschien ken je wel iemand die dit leuk vindt of bij wie dit goed zou passen?