Kwaliteitscertificaat voor Bibliotheek Westland

Bibliotheek Westland behaalt certificaat CBCT: “Vooral een groot compliment voor onze medewerkers en vrijwilligers!”
Wethouder Piet Vreugdenhil schroefde donderdag 21 april een bordje op de muur van de Naaldwijkse bibliotheek. Dat deed hij met gepaste trots, want het is het bewijs dat Bibliotheek Westland weer het kwaliteitscertificaat heeft ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Deze organisatie toetst de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties, en programma’s en diensten voor geletterdheid. De wethouder gaf aan trots te zijn op wat de bibliotheek in Westland te bieden heeft: “De dienstverlening en programma’s helpen de laaggeletterdheid voorkomen en verminderen en ondersteunen de digitale vaardigheden van de Westlanders. Deze erkenning door een onafhankelijke, officiële instantie geeft aan dat de kwaliteit ervan gewaarborgd is. Dat vind ik heel belangrijk!”
Ook voorzitter van de Raad van Toezicht Wim Halverhout benadrukte dat de certificering bewijst dat de programma’s, cursussen en activiteiten van Bibliotheek Westland van hoge kwaliteit zijn: “Hieruit blijkt maar weer dat de bibliotheek de organisatie goed voor elkaar heeft! En dat in een periode waarin de uitdagingen extra groot waren door corona. De Raad van Toezicht feliciteert het bestuur, medewerkers en vrijwilligers met het behalen van dit mooie resultaat!”
Huis van de Buurt
De bibliotheek heeft de toets voor de certificering met vlag en wimpel doorstaan, vertelt directeur Renske van Kooij: “We kregen maar liefst een waardering van 8,6. Ontzettend hoog, als je bedenkt dat de gemiddelde score bij andere bibliotheken 5,3 is. De Commissie noemde ons ook op diverse vlakken een voorbeeld voor andere bibliotheken. Daar zijn we heel trots op. Maar dit betekent absoluut niet dat we nu rustig achterover gaan leunen hoor. Wij bruisen nog van de ambities!” Die ambities liggen vooral in het bestendigen en verder uitrollen van de grote omslag die Bibliotheek Westland heeft gemaakt, aldus Renske. “De bibliotheek is veranderd van een plek om boeken te lenen naar een maatschappelijk-educatieve organisatie. Er is de afgelopen jaren een nauwe samenwerking ontstaan partners als Vitis Welzijn en ook andere organisaties en de gemeente weten ons steeds vaker te vinden voor activiteiten en projecten. Wij schuiven meer en meer op naar ons doel: de bibliotheek als Huis van de Buurt in iedere Westlandse dorpskern.”
Passie en plezier
Westlanders maken enthousiast gebruik van de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, vertelt Renske. “Met onze activiteiten voor jong en oud blijken wij echt te voorzien in een behoefte. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de 1000 inschrijvingen voor VU-cursussen en de 600 deelnemers aan de Digisterker-cursussen. De bibliotheek is een dynamische, gezellige plek waar iedereen welkom is om elkaar te ontmoeten of kennis op te doen.” De andere insteek vroeg overigens wel een flinke dosis aanpassingsvermogen van de medewerkers en vrijwilligers. “Er is veel meer nadruk komen te liggen op kennisdeling en de dienstverlening aan onze klanten. Hebben we bepaalde kennis of deskundigheid niet in huis, dan zoeken we actief de samenwerking op met andere partijen. Het is geweldig om te zien hoe er met passie en plezier wordt gewerkt. Onze certificering zie ik daarom vooral als een groot compliment voor onze medewerkers en vrijwilligers!”